Familjen CARLSONS släktkrönika

Lars FERDINAND Pettersson (1857-1935), Mormors far

 

Ferdinand var Per Pherssons yngste son. Han föddes i Sikeå och flyttade till Bygdeå 1885 och återvände till Sikeå 1889.
Han gifte sig den 22 november 1889 med MARIA Matilda Arnqvist (1860-1933).
Historier som berättats om Ferdinand. Han var skomakare och många sjömän köpte skor av honom. Men vid ett tillfälle hade han inte bra material av någon anledning. Han gjorde skor till en sjöman som gick med utskeppningsvirke till England. Han återvände flera månader senare och det första han gjorde när han kom iland i Sikeå var att han ville ha tag i Ferdinand och spöa upp honom, då de skor som han fått var gjorda av ett pappliknande material som blottnades upp när det kom i kontakt med vatten. Och det är nog inte det lämpligaste för en sjöman. Hur historien slutade förtäljer inte historien, men Ferdinand levde ännu många år. Han hade träben efter en olycka i skogsarbete, där han högg sig i benet. Sårets missköttes (grötomslag) och man var tvungen att amputera. Efter den olyckan blev han skomakare och en skicklig sådan, även om han hade dåligt material ibland. Ferdinands och hans fader Pehr Pehrsson (1828-1901) var inte så goda vänner. Ferdinand fick bara en mindre jordlott och fick försörja sig som skomakare och småjordbrukare. Han lär ha odlat upp en ett mindre område mellan Svanströms och bya allmänningen. På dödsbädden ville Pehr försonas med sin son, men Ferdinand var så bitter för faderns sätt att behandla honom, att han gick från dödsbädden utan att försoning skett.

 

Ferdinand med sin hustru Maria Matilda

 

 

 

 

 

 

 

 

Storbonde Pehr Perssons hemman i Sikeå. Vår morfar Ferdinand Pettersson föddes här
Huset ligger utefter vägen ner till Bränstan
, Sikeå. (Tavlan målad av vår moster Gertrud Holmström f. Andersson)
>>>>>

 


Ferdinand vår mormorsfar med storfamilj. Bilden är troligen från 1922.
>>>>>

 

 

 

 

 

El-loket mellan Robertfors och Sikeå

Ferdinand köpte ett hemman i Brände på 1910-talet. Det överlät han efter några år till sin svärson Olle och dottern Betty. Ferdinand med fru flyttade då tillbaka till Sikeå där de bodde i banvaktarstugan som låg i korsningen mellan kustlandsvägen och järnvägen. Järnvägen mellan fabriken i Robertsfors och hamnen i Sikeå. Ferdinand enbent och skomakare vaktade där övergången. I veckans Wallmark finns en beskrivning (VK, 1980) "där han stod stödd på kryckan och vaktade vägbommarna. Sågen och hyveln gick för fullt i Robertsfors och ur sulfitfabrikens pappsal rullade massabalarna på vagnar förbi korsningen. Jämt skulle han eller hustrun ut och stänga och öppna grindarna. I alla väder i alla tider. För det hade de 25-30 kronor i månaden, fri bostad (en liten pluttstuga) och vedbrand." Ferdinand dog 1935 men innan dess hade han slutat som grindvakt.. >>>>>

 

Om MARIA Matilda Arnqvist (1860-1933) kan berättas att hon gifte sig den 7 november 1882 med arbetaren Robert Holmberg i Robertsfors. De fick dottern Matilda Margareta. Maria blev änka 9 november 1883. Hon flyttade till Sikeå den 12 november 1888. Hon och Ferdinand gifte sig 1889 och det äktenskapet varade i 45 år. Maria fick 8 barn och blev 73 år. Hon dog i canser hos sin dotter Hilda i Öndebyn, Bygdeå.

Matilda hade säkert ett strävsamt liv. Men hon fick uppleva att hon fick full rösträtt och blev myndig som gift. Då var hon 61 år.

 

© Familjen Carlson. Wbbproducent sc@sikaby.se. Släktforskning eilert@sikaby.se